Yangın İhbar Sistemleri Nasıl Çalışırlar
Yangın İhbar Sistemleri, hareket dedektörü yada giriş çıkışı algılayan dedektör yerine veya bunlara ilave olarak mekana takacağımız duman dedektörü ve ısı dedektörünün ortamdaki dumanı ya da ısı artışını algılayıp bunu alarm paneline yada yangın paneline iletmesi ve bu panelin de telefon ya da GPRS iletişim yöntemini kullanarak olan alarm durumunu alarm merkezine iletmesi mantığı ile çalışır.
Yangın sistemlerinde duman dedektörü ısı dedektörü gibi mekana göre farklılık gösteren dedektörlerin seçilmesi önemlidir. Alarm merkezindeki operatörler evinizden gelen bu yangın alarmını inceledikten sonra size geri dönüş yaparlar. Evde olup olmadığınızı ya da komşularınızdan birinin evinizi kontrol edip edemeyeceğini sorarlar. Eğer evinizde gerçekten bir yangın riski varsa acil olarak itfaiyeyi evinize yönlendirerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlarlar.
Yangın İhbar Sistemleri Elemanları
Yangın İhbar Paneli Nedir?
Yangın ihbar sisteminin kontrol merkezidir. Algılayıcıdan alınan elektriksel sinyalleri işleyerek siren telefon arama cihazı flaşör gibi çıkış elemanlarına aktarır. Yangın İhbar panellerinde akü kullanılır. Şebeke enerjisi kesildiğinde panelin çalışması için akü ya da aküler kullanılır. Aküler 7 amper saatlik olarak panelin içerisine konulmuştur. Panelin üstünde bir anahtar yer alır. Anahtar yangın alarm paneline dışarıdan müdahale edilmesi engellemek için anahtar kullanılmaktadır.
Duman Dedektörü
Yangın anında çıkan duman, is ve kül zerrelerini algılayan dedektörlerdir.
Isı Dedektörü
Yangın anında sıcaklığın 55- 60 dereceyi geçtiğinde alarm paneline sinyal gönderen dedektörlerdir.
Yangın İhbar Sireni
Yangın anında panelden gelen alarm ile devreye ses şiddeti ile ledleri yanıp sönen yangın alarm paneli elemanıdır.
Yangın İhbar Butonu
Yangının insanlara manüel (el ile) olarak haber verilmesini sağlayan elemandır.
Doğalgaz Dedektörü
Bulunduğu yerdeki doğal gaz kaçağını algılayan devreye giren elemandır.
Yanıcı ve patlayıcı gaz kaçağını algıladığı an devreye girmektedir.